Title | : | Polcirkeln (Stenträsktrilogin, #1) |
Author | : | |
Rating | : | |
ISBN | : | - |
ISBN-10 | : | 9789164207111 |
Language | : | Swedish |
Format Type | : | Hardcover |
Number of Pages | : | 376 |
Publication | : | First published August 19, 2021 |
Awards | : | Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman (2021) |
Nu bryter hon återigen ny mark med en mångfacetterad historia som spänner över fyra decennier.
Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.
Fyrtio år senare hittas hon, mördad.
Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande.
Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick.
Liza Marklund är en av våra mest framgångsrika författare. Hon har mottagit ett 20-tal priser och utmärkelser, både i Sverige och internationellt. Sammanlagt har hon sålt över 23 miljoner böcker, och är den enda skandinaviska kvinna som legat etta på New York Times bestsellerlista.
Polcirkeln (Stenträsktrilogin, #1) Reviews
-
După ce am citit primele 6 volume din seria Annika Bengtzon (nu știu de ce i-am oferit atât de multe șanse autoarei după Studio 69 – poate fiindcă nu ratam nici măcar o singură carte din colecția numită cândva Seria neagră?), am știut că nu o să-mi placă defel Cercul Polar. O parte din mine a sperat că romanul nu o să fie ales pentru un blog tour Crime Club, însă ar fi trebuit să-mi amintesc o veche vorbă românească și să fiu mai optimistă. Firește, lucrurile nu s-au întâmplat nici pe departe așa.
Am evitat la limită un reading slump, ajutată de două colege minunate care mi-au oferit câteva zile în plus pentru a termina romanul; însă acum mă aflu într-o postură neplăcută, deoarece au existat câteva momente în care am fost la un pas să le strâng de gât pe protagoniste.
De ce? Fiindcă mi-au demonstrat – sau mi-au reamintit – că unele persoane nu se pot schimba nici măcar după patru decenii. Am încercat să nu le judec atât de aspru, să le ignor în mare parte recomandările literare (simt un gol neplăcut în stomac de fiecare dată când cineva spune că Lolita este un roman de dragoste sau îi ia apărarea lui Humbert) și să mă concentrez mai mult asupra desfășurării anchetei, însă monologurile nesfârșite, scuzele și justificările în exces, dramele personale și personajele antipatice m-au împiedicat să mă bucur de lectură.
Deși premisa este foarte interesantă, am simțit că potențialul romanului a fost irosit din pricina unei decizii greu de înțeles – thrillerul a devenit un fel de jurnal intim, împărțit de 5 adolescente și apoi de 4 femei, în care ancheta este parțial uitată, parcă redusă la o cutie cu dovezi abandonată în sediul poliției. Mi-am pierdut treptat interesul, amintindu-mi constant ce a spus Agatha la începutul romanului: Dar nu toate personajele din cărți trebuie neapărat să fie drăguțe.
Nici măcar acum nu am înțeles de ce aceste fete au crezut că sunt (sau că au fost) prietene. Sunt rele, egoiste și invidioase, mânate de ură și de gelozie, aparent incapabile să arate un dram de respect sau să-și mascheze cât de cât adevăratele intenții sau gânduri. Problemele de acasă, frământările și dorința de a evada dintr-o comunitate mică, lipsită de viitor, nu pot fi transformate în niște arme prin care să-ți verși frustrările și nefericirea pe cei din jur, de parcă singura formă de alinare ar fi să rănești în moduri la fel de cumplite pe altcineva.
Cercul Polar ar fi putut să fie un thriller captivant și să-mi schimbe părerea despre romanele Lizei Marklund, dar cred că a sosit timpul să-mi iau rămas-bun de la autoare și să mai fac o ultimă mărturisire: aș fi renunțat la „onoarea” de a fi o membră a acestui club de carte select după prima întâlnire.. -
Cinci adolescente ce împărtășesc o pasiune nebună pentru literatură, cinci romane ce stârnesc conflicte și produc fisuri într-o prietenie în aparență trainică, droguri, secrete, sex, băieți și iubiri fără sorți de izbândă, toate astea încununate de descoperirea unui cadavru îngropat la temelia unui pod în ruină – cu alte cuvinte, avem de-a face cu o intrigă dedicată în mod special invidiei, geloziei și trădării, fără să-i pese cuiva de consecințele propriilor decizii. „Cercul Polar”, un thriller psihologic scris la zero grade, aduce în prim plan o serie de personaje decăzute din punct de vedere moral, care nu precupețesc niciun mijloc, fie vorba și de acțiuni ilegale, ca să iasă basma curată din orice împrejurare. În ciuda faptului că avem de-a face cu o crimă care este descoperită abia la patruzeci de ani de la momentul comiterii ei, povestea se îndepărtează puțin de sfera thrillerului și se orientează spre cea YA, iar unul dintre motive ar fi faptul că autoarea pune accent pe trăirile și crizele adolescentine, dictate de hormonii dezlănțuiți, ceea ce transformă miza cărții într-una puerilă. Însă există și o mulțime de momente tensionate, ce te țin cu sufletul la gură și te ghidează pas cu pas spre revelația din final.
1980. Pentru Carina, Susanne, Agneta, Sofia și Brigitta, prietene bune și singurele membre ale clubului de lectură Cercul Polar, acesta este ultimul an de liceu și punctul în care viețile lor se vor schimba pentru totdeauna. Cu toate că se apropie clipa în care fiecare o va lua pe propriul drum, întâlnirile Clubului de carte continuă, de dragul legăturilor și obișnuinței deja formate. Prin urmare, fiecare fată propune câte un roman ce urmează să fie discutat la una dintre întâlnirile lunare ale Cercului, acestea încheindu-se adesea cu certuri aprinse, lacrimi și plecări vijelioase. Așa cum e și normal într-un grup, fie el și unul extrem de restrâns, membrii nu pot împărtăși mereu aceeași părere, dar, în cazul Cercului Polar, Mărul Discordiei devine un membru de onoare. Astfel, ceea ce trebuia să fie o dezbatere liniștită despre ce le-a plăcut sau nu la cartea aleasă se transformă într-un joc de putere și inteligență, într-o discuție contradictorie, dacă Lolita este sau nu un roman pornografic, dacă Rădăcini și Tom Sawyer vorbesc despre exploatarea minorităților rasiale sau dacă Pasărea Spin ascunde o filosofie profundă sau o temă banală, reprodusă de n ori în literatură. Iar cele care îndrăznesc să aibă o viziune diferită față de cea a deșteptei grupului sunt tratate cu superioritate. Însă ultima adunare a clubului le năruiește complet prietenia din ce în ce mai fragilă, iar atunci când una dintre ele dispare fără urmă, semnele de întrebare și suspiciunea se înalță ca un zid între cele patru tovarășe rămase. Relațiile se răcesc, fiecare străduindu-se să-și țină secretele departe de ochii iscoditori, iar amintirea a ceea ce a fost cândva în liceu se estompează treptat, rămânând într-o stare latentă, până în momentul declanșării haosului.
2019. Un trup decapitat este descoperit în fundația unui pod rutier, și, după primele cercetări criminalistice, pare să fie corpul Sofiei, una dintre membrele Cercului Polar. Toată lumea care a cunoscut-o vreodată pe victimă devine suspectă de crimă. Fostele prietene, acum căsătorite, mame, văduve chiar, sunt aduse laolaltă, doar, doar se va descoperi cine a comis o asemenea atrocitate. Sinceră să fiu, ancheta poliției mi s-a părut superficială, indicii dezlânate, concluzii ce nu au un fundament solid, iar, din acest motiv, am citit cu mai mare interes capitolele din trecut. Ceea ce pot spune cu certitudine e că, în ciuda faptului că au trecut aproape patruzeci de ani, personajele nu s-au schimbat foarte mult, fiind la fel de enervante și false ca înainte, numai că acum au mai multă experiență în ceea ce privește tăinuirea lucrurilor ce nu trebuie, nici în ruptul capului, aflate.
Nu am putut empatiza cu niciun personaj... Toate sunt construite în așa fel încât să înfățișeze defecte umane, calitățile pierzându-se undeva în fundal. Carina – deșteapta grupului, cea care te poate face să te simți inferior doar din două cuvinte, care îți demonstrează mereu că argumentele tale nu sunt solide și că ai face mai bine să taci și să fi de-acord cu ea, decât să-ți spui opinia; Brigitta – fata care are mereu ceva de ascuns, și dacă ar fi să aleg un personaj secundar, ea ar fi, prezența ei putând fi omisă cu ușurință; Sofia – un înger de fată în spatele căreia se ascunde o dezmățată, care nu se sfiește să-și vândă trupul pentru bani; Susanne – fata fără personalitate, care se aciuează pe lângă cea mai puternică din grup, dar care, dacă își dă drumul la gură, poate distruge încrederea în sine a multora; Agneta – cea mai liniștită dintre toate, cea care își duce existența cu resemnare, muncind și spetindu-se pentru a-și întreține mama bolnavă, și care are ghinionul de a fi iubită de cel mai râvnit băiat din oraș. Interesant e faptul că, deși sunt prietene, ele nu știu aproape nimic una despre cealaltă, ceea ce le face să fie de fapt niște străine, legate de anumite împrejurări nu tocmai plăcute.
Dacă ar fi să trag o concluzie din acest roman, ei bine... asta ar fi: Trecutul nu poate fi șters cu una cu două, oricât de mult ai încerca să îndepărtezi persoana care ai fost cândva. O frântură cât de mică dintr-o viață anterioară va ieși mereu la iveală, te va bântui și îți va da existența peste cap, până când vei ajunge să te pierzi în minciuni și regrete, care, oricum, nu vor mai conta. Iar în cazul fetelor noastre, trecutul joacă un rol esențial în modelarea prezentului, amintirile și vechile ranchiune continuând să scoată la lumină motivele din cauza cărora Sofia ar fi putut fi ucisă de oricare dintre presupusele ei prietene -
Het is 1980. In Stenträsk, een rustig dorp in het uiterste noorden van Zweden waar de zon nooit ondergaat en de winters een totale duisternis zijn, verdwijnt Sofia Hellsten spoorloos op een zomernacht. Samen met vier andere jonge studentes is ze lid van de boekenclub Poolcirkel. Veertig jaar later duikt haar hoofdloze lichaam op en start politiechef Wiking Stormberg een onderzoek…
Wat was ik benieuwd naar deze nieuwe Scandi thriller en... het verhaal heeft mij niet teleurgesteld! In 'Poolcirkel' maak je kennis met vijf studentes die elke maand bijeen komen voor hun boekenclub. Telkens kiest iemand een boek uit en daar wordt dan over gepraat. Het boek is dus ook in vijf delen opgesplitst en elk deel lees je vanuit één van de vijf vriendinnen. Ook maak je sprongen terug in de tijd, naar het jaar 1980. Je leert elk personage steeds wat beter kennen. Vervolgens lees je ook in het heden, het jaar 2019, waar het lichaam van Sofia na veertig jaar is gevonden...
Dit verhaal vond ik supergoed opgebouwd. Ook door de sprongen in de tijd kom je steeds meer te weten over deze vijf meiden. Waren ze wel zo goed bevriend? Of had iemand van buitenaf het op Sofia gemunt? Het wordt niet een super spannend, maar het is meer de vraag: wie zit er achter de verdwijning van Sofia en wat is er precies gebeurd?
Tijdens het lezen lijkt iedereen hier wel een motief voor te hebben, dus dat vond ik ook heel erg knap in elkaar steken. De schrijfstijl is prettig en ik wilde eigenlijk continu verder lezen. Goed teken dus! Het einde is ook erg verrassend... Eentje die ik zelf absoluut niet aan zag komen.
Ik kan dus wel concluderen dat 'Poolcirkel' een geslaagd verhaal is en ik zou zeggen: zet dit boek zeker op je TBR lijst!
Verder wil ik @uitgeverijdegeus heel erg bedanken voor dit recensie-exemplaar!
Beoordeling: 4,0 ⭐ -
En bok om vänskap som förfaller, en död flicka och en kropp som hittas efter 40 år. ”Polcirkeln” är en bokklubb och flickorna i den, i början av 80-talet, har inte så mycket mer gemensamt än den. Sant att de är tonåringar och alla förälskad i samma kille.
Historien är som vanligt från olika tidslinjer och berättarröster. Underhållande och med ett oväntat slut, som jag inte såg komma. -
Jag tycker att den här var ganska bra. Brukar inte alltid gilla böcker av Liza Marklund, men denna var ändå läsvärd.
-
Kirjoitustyylissä oli vähän kikkailun makua, mutta tarina oli herkullinen. Erityisesti tällaiselle kirjanörtille sopiva tarina, lukupiiri oli ajatuksena hieno. Tykkään myös lukea pohjoisista paikoista. Hieno teos, sillä tavalla tuttua Marklundia.
-
⭐⭐⭐⭐ + egentlig da!
Altså, denne likte jeg veldig godt, og den ble nesten en ny favoritt. Veldig god driv, spenning og persongalleri.
Nå gleder jeg meg skikkelig til å ta fatt på neste bok 🤓 -
Nu prea inteleg de ce romanul asta are un rating asa de mic avand in vedere ca nu este un roman prost, ba din contra.
Cercul Polar are toate ingredientele unui roman crime nordic: atmosfera, comunitatea mica, secrete din trecut, personaje cu o bogata viata interioara. De altfel, romanul este mai mult axat pe personaje decat pe actiunea propriu-zisa (alta caracteristica a nordic noir-ului)
Ce nu prea mi-a placut, o oarecare tendinta spre politically correctness si incluziune facute cu sila. -
Eu și “Cercul Polar” nu ne-am înțeles absolut deloc și am decis să închei “relația”, decât să mă chinui cu ea până la final. Descrierea așa de bine suna, povestea promitea, dar conținutul m-a dezamăgit teribil. Poate am avut eu așteptări prea mari, deși nu pot spune că am pornit cu vreuna, deci nu știu care a fost problema.
Urmărim povestea a cinci fete, care fac parte dintr-un club de carte numit “Cercul Polar”. Întâlnirile lor au loc o dată pe săptămână, ulterior o dată pe lună, după ce ajung la liceu. Cu timpul, relațiile dintre ele se răcesc, iar una dintre ele dispare. După 40 de ani de la dispariție, un cadavru este descoperit, neștiindu-se dacă e vorba despre fata dispărută sau altă tânără, întrucât cadavrului îi lipsește capul.
Pornise tare bine povestea, eram intrigată de crimă și-mi doream să aflu ce anume a dus spre această crimă și cine a comis-o, care a fost motivul, dar ceva s-a pierdut pe drum alături de interesul meu pentru poveste. Parcurgând paginile am realizat că se pune foarte mult accentul pe povestea fiecărei fete în parte, comportamentul și sentimentele ei față de celelalte, dar și schimbările prin care au trecut în acea diferență de 40 de ani. Era mai mult un fel de analiză psihologică și comportamentală, numeroase descrieri și acțiune mai deloc, ori eu de la un thriller nu vreau acțiune statică, ci alertă maximă, fiori, piele de găină, mai ales dacă e vorba și despre o crimă.
Se pare că nu se putea fără DNF-uri în 2023, am început bine, ce să spun… Sunt tristă că n-a fost ce trebuie pentru mine această carte și că a trebuit să renunț, chiar îmi pare rău… -
Kriminalromanen kretsar kring fem tonårsflickor och deras bokklubb, Polcirkeln. En av flickorna försvinner spårlöst och berättelsen växlar mellan försvinnandet under tidigt 80-tal och nutid.
Bokklubben tar stor plats och får ge form åt romanen där varje avsnitt inleds med ett försättsblad som anger vilken bok som lästes och vem av flickorna som valde den. Tidsreferenser i form av musik ock mode används flitigt och skapar igenkänning hos oss som var med under det tidiga 80-talet. Samtidigt hackar de upp och stör tempot i en för övrigt flyhänt text.
Författaren har tidigt redogjort för flickornas/kvinnornas olika bakgrunder, men personteckningen är så grund och stereotyp att jag som läsare till slut inte kan hålla isär karaktärerna, än mindre engagera mig i dem. Alla är de självdestruktiva och arga. Dialogen är ibland märkvärdigt stolpig.
-Hon lämnade oss andra i ett kaos, sa Gitte. Vi föll och föll genom himlarna, och vi slog oss när vi landade. Ärren lyser fortfarande vita på våra ryggar.
Bokklubbens möten slutar tröttsamt nog undantagslöst med att deltagarna blir osams och beter sig ovettigt. Tonårshormonerna svallar så utmattande friskt över sidorna att romanen är mer en sämre ungdomsbok än en spännande kriminalroman. -
2,5 ⭐
Cercul polar de Liza Marklund m-a atras ca un magnet datorită faptului că acțiunea este centrată în jurul a unui club de carte dintr-un sătuc nordic suedez, dar care din păcate nu m-a convins îndeajuns.
Romanul urmărește povestea a cinci adolescente, aflate în pragul a 18 ani, ce se întâlnesc lună de lună pentru a discuta pe marginea unei cărți. După absolvirea liceului, una dintre fete dispare fără urmă. Dăm timpul pe repede înainte și suntem la 40 de ani distanță, când este găsit corpul tinerei, mumificat în baza cimentată a unui pod, cu capul lipsă. Am scris mai multe despre lectura rapidă într-un articol publicat pe blog.
„Clubul de carte Cercul Polar s‑a înființat când fetele au început clasa a șaptea și au făcut cunoștință cu materia Activități opționale. Și‑au ales ceea ce doreau să aprofundeze dintr‑o gamă largă de discipline, de la Pescuit și Dans popular la Mâncare gătită rapid. De departe, cea mai frumoasă alegere purta numele de Cunoaștere literară. Din întreaga Școală Kvarndamm, doar cele cinci eleve optaseră pentru această materie. Avea o adevărată valoare simbolică. Ceilalți elevi, oferindu‑se voluntar să se angajeze în discuții literare vinerea după‑amiaza, la ultima oră, zăboveau cu privirea, la fel ca profesorii, asu‑ pra agrafelor fetelor, stabilind în funcție de ele cât erau de ambițioase și poate chiar de inteligente. Au ajuns la urechile fetelor câteva comentarii răutăcioase legate de studiul lor intensiv, chiar dacă în general s-au ferit de eticheta de tocilare. Motivul a fost, probabil, reputația unora dintre părinții lor, dar și frumusețea de care se bucurau la acea vârstă. Toate erau foarte atrăgătoare.„
https://ciobanuldeazi.home.blog/2023/... -
Ce naiba am citit?
-
Helt okej seriestart med bubbelgum-nostalgi, norrländskt småstadsliv och hopp mellan nu och då för att bena ut vad som hände med Sofia egentligen? Välskriven, trovärdig i sina relationer och lättläst.
-
Jag gillar hur porträttet av de fem kvinnorna i bokcirkeln gradvis växer fram med hjälp av det växlande berättarperspektivet. Själva mordhistorien blev jag lite besviken på men eftersom den egentligen inte är huvudsaken så kan jag ha överseende med det.
-
Välskrivet och spännande! En succé 🥰
-
Olipas hyvä aloitus kirjavuodelle 2022! Tämä oli myös mun eka Marklundin kirja.
Vaikka Napapiiri on dekkari, ei murhamysteeri ole tarinassa pääosassa. Enemmän tässä käsiteltiin ihmissuhteita ja niihin liittyvää draamaa. Rakastin ideaa lukupiiristä ja päähenkilöiden välisiä ongelmia ja jännitteitä pystyi parhaiten aistimaan juuri niissä kohtauksissa, joissa kerrottiin lukupiiristä. Olen liian nuori ymmärtämään kirjan nostalgia-arvoa, mutta tykkäsin silti siitä, miten kirjassa kuvattiin 80-lukua ja sen ilmiöitä. Erityisesti kaipuu pois pohjoisen pikkukaupungista isompiin ympyröihin oli jotenkin samaistuttavaa, vaikka en ole asunut pohjoisessa :D Ja loppuratkaisu!! En todellakaan arvannut sitä ja se onnistui yllättämään ihan kunnolla. Kirjan tapahtumat pystyi kuvittelemaan selkeästi ja juoni toimisi imo todella hyvin vaikka tv-sarjassa.
Kirjassa oli joissain kohdissa vähän kökköä kieltä ja jotkut kohtaukset oli hiukan outoja ja tuntuivat tarinasta irralliselta. Vikingin hahmo jäi myös jotenkin pinnalliseksi, joten näistä syistä pudotan yhden tähden pois. Napapiiri oli kuitenkin aivan todella hyvä dekkari, varmasti jatkan tämän sarjan parissa. -
En perfekt deckare!
-
Joulukuun dekkariksi sopii hyvin ruotsalaisen Liza Marklundin uuden sarjan avausdekkari Napapiiri. Nuoren tytön ruumis löytyi jouluviikolla kätkettynä siltarakenteisiin. Sillan rakenteita oltiin uudistamassa neljänkymmenen vuoden päästä rakentamisesta, kun ruumis löydettiin. Paikalliset asukkaat tiesivät heti, kuka oli kysymyksessä, sillä 40 vuotta takaperin katosi 17v. Sofia.
40 vuotta aiemmin ei vielä tiedetty, että nykyaikainen DNA-tekniikka pystyy tunnistamaan vanhoistakin jäljistä tekijän/tekijöitä. Napapiirin murhaaja saatiin nopeasti kiinni, mutta murha ehti vanhentua, eikä syyllinen joudu olemaan vankilassa pitkää aikaa.
Liza Marklundin Napapiiri pureutui pohjoisruotsalaisen pikkukaupungin vaiettuihin salaisuuksiin, jotka avattiin auki kylmän viiltävän pakkasen ja metrin korkuisten lumihankien aikana. -
Den motsvarade inte riktigt mina förväntningar, i början tyckte jag att språket var omständligt och historien spännande. Men historien blev blek och osammanhängande, handlingen hoppade hit och dit och det var svårt att hänga med. Det fanns ingen röd tråd till upplösningen, som förvisso var intressant.
-
En nyt kyllä tästä innostunut yhtään. Kirjakerhoasetelma on todella keinotekoinen, samoin siihen kuuluneiden naisten joukko - he jäävät niin pinnallisiksi, että loppupuolellakin tulee hetkiä, jolloin ajoittain mietin, kumpi kahdesta S-alkuisesta naisesta olikaan kumpi. Aikatasoissa edestakaisin seilaava tarinakin tuntuu välillä enemmän ärsyttävältä kuin vetävältä.
-
Alltså den här boken har så många teman som jag verkligen älskar att läsa om: Norrland, böcker och mystiska omständigheter kring en försvunnen person. Den är väldigt bra, trots att den också har en brister. Men det positiva överväger det negativa.
Jag har aldrig tidigare läst något av Marklund trots att hon är typ en deckar-gudinna. Detta är dock en deckare mer i min smak; man följer inte polisen lika mycket. I stället utvecklas historien genom fem olika kvinnor: Carina, Susanne, Birgitta, Agneta och Sofia. De bor i Stenträsk där alla känner alla (med andra ord: perfekt deckarmiljö).
Det är intressant; man får följa nästan alla karaktärer under både 1980 och 2019. Däremot blir det lite för mycket att hålla reda på. Inte minst för att nästan alla karaktärer heter typ exakt samma sak. På ganska få sidor (ändå) försöker Marklund etablera många olika personer och få läsaren att komma ihåg och ha koll på allt. Det blir svårt. Kanske beror det på mig, men det blev svårt att komma ihåg vem som sagt vad och vem som var på vilket sätt. Annars älskar jag när man får många olika sidor av karaktärer – både från de själva och från andra.
Kopplat till detta är mitt hat mot Carina Burstrand. Hon är möjligtvis den värsta karaktären jag någonsin läst. Redan 1980 var hon otrevlig och osympatisk. Senare i boken får man reda på att hon är Sverigedemokrat. Marklund har verkligen lyckats skriva en otroligt avskyvärd och falsk karaktär. Under samtalen i bokcirkeln fick man verkligen se hennes rätta jag. De adnra karaktärerna var inte heller några helgon, och det är ju alltid kul att läsa om komplexa karaktärer, men Carina hade cirka ingen bra egenskap.
Boken är, i alla fall, så otroligt lättläst. Det gick så snabbt att läsa den och jag kunde inte sluta läsa förrän jag visste hur allt hängde ihop. Upplösningen var precis så bra som jag ville. Jag tror definitivt att jag kommer att tänka på alla karaktärer och alla händelser mycket framöver. Det är, trots allt, exakt det jag vill ha av en deckare. En fristående fortsättning kommer i år och jag känner att jag nog inte riktigt är redo att lämna Stenträsk än. Jag rekommenderar verkligen den här boken! -
Urzekający kryminał w czysto skandynawskim stylu! Historia świetnie rozpisana, mocno nastrojowa, niejednoznaczna w odczuciu, w każdym calu przyciągająca. Fabularnie Liza Marklund przywołuje wydarzenia sprzed czterdziestu lat oraz robi coś zdumiewającego – ucieka do świata powieści innych znanych autorów. Tytułowy Krąg polarny to bowiem nic innego, jak nazwa dyskusyjnego klubu książki, do którego w czasach młodości należały główne bohaterki. To właśnie ten zaskakujący literacki akcent sprawia, że intryga staje się tak osobliwa, fascynująca i tajemnicza. Tym bardziej, że jedna z kobiet zostaje znaleziona martwa...
-
Polcirkeln är en ny trilogi av Liza Marklund. Som vanligt så skriver Marklund med ett språk som gör att man dras in i handlingen fort och man är hela tiden nyfiken på hur det hela hänger ihop, så man vill läsa vidare. Det var karaktärer med lite mörker och hemligheter vilket jag gillade. Sedan gillar jag att boken utspelar sig uppe i norr. Ett extra plus att det är en bok där andra böcker är på tapeten. Längtar redan efter att nästa bok skall komma.
-
Mellom 3 og 4 stjerner, nostalgisk med 80-tallet og absolutt spennende nok, selv om det tar litt tid før historien kommer ordentlig i gang.
-
Betyg: 4,5 av 5 - Jag har läst dom flesta böcker som Liza Marklund har skrivit, och jag har tyckt om dom allihopa. Nu har hon kommit ut med den första delen i en ny boktrilogi, och den boken heter Polcirkeln. Jag tyckte väldigt mycket om boken, som var välskriven, åttiotalsnostalgisk, och spännande. Bra personporträtt, och fina miljöbeskrivningar var det också. Och den var inte ett dugg förutsägbar. Jag ser verkligen fram emot dom två följande delarna. Och jag kan varmt rekommendera boken. Varvade mellan att läsa och lyssna, och en av mina favoriter är uppläsare, Lo Kauppi.
-
3.5 stars.
This actually interested me greatly, it was interesting to get to see glimpses of the girls`s life, what their thought, did and how their life at home was and what lead up to the end. It honestly suprised me very much, it did not end as i thought but in a interesting way. -
Svår bok att sätta sig in i. Hade svårt att läsa klart boken. Vanligtvis en av mina favoritförfattare.
-
Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/...
Egy Észak-svédországi kisvárosban vagyunk; zárt közösség, a maga titkaival és furcsaságaival. 40 évvel történetünk kezdete előtt egy fiatal lány nyomtalanul eltűnt a városból. Most pedig a város egy régi hídjának lábazatából egy fej nélküli női holttest kerül elő. Senki sem tudhatja biztosan, hogy Sofia Hellstent találták-e meg, mégis mindenki érzi, hogy a régi rejtély most megoldódik. Sofia egy öt lányból álló könyvklub tagja volt középiskolás éveiben, amely eleinte hetente, majd havonta ült össze, hogy megvitassák az aktuálisan választott könyvet. Öt lány, öt különböző személyiség, öt különböző életút.
Nagyon tetszett a regény nem szokványos felépítése. Használja a két idősíkot, a mostot és a 40 évvel ezelőttöt, ezeket pedig váltott szemszögből mutatja be. A cselekményt a könyvklub tagjai által választott utolsó könyvek bontják fel; minden részegység annak a lánynak a történetét meséli el, aki az adott könyvet választotta. Különálló egységek, mégis szorosan összefüggenek az idő és az események révén.
Tanúi lehetünk annak, ahogy egy gyerekkorban alakult közösség felbomlik annak hatására, akikké a lányok a középiskolás éveik során váltak. Tetten érhető minden karakter jellemének alakulása, ahogy megbirkóznak az őket érintő személyes problémákkal, például az iskolaválasztással és kialakulóban levő szerelmi életükkel. Mindezt valamiféle visszaemlékezésként éljük meg, miközben a jelenben javában folyik a nyomozás, és az egykor a szélrózsa minden irányába távozott, már középkorú asszonyok ismét találkozni készülnek. Érdekes párhuzamokat láthatunk a lányok középiskolás és érett felnőtt énje között, és arra is rájöhetünk, hogy olyan sokat nem is változtak.
Sajnos igazán megkedvelni egyiküket sem tudtam, Agneta állt ehhez a legközelebb. Talán a legnagyobb gondom az volt velük, hogy egy-egy jellegzetes vonásuk van felnagyítva, ezáltal vagy ilyenek, vagy olyanok, szinte egyáltalán nem árnyalta őket az írónő. A legösszetettebb Sofia volt, nála viszont az elejétől éreztem, hogy valami nem kerek. A mellékszereplők sem keltették fel igazán az érdeklődésemet.
Az időbeli ugrásoknál zavarónak találtam, hogy csak egy kis térközzel különülnek el, így nem válnak el igazán egymástól. Az a fajta összefolyás viszont, ami ezt a szerkesztést indokolná, nem érhető tetten.
A stílussal alapvetően nem volt gondom, egy-egy esetlenebb mondatot vagy szófordulatot fedeztem fel az elején, de aztán ezek is elmaradtak.
A nagy csavarra az utolsó előtti fejezetben rájöttem, nem okozott túl nagy meglepetést. Ennyire egyértelmű lett volna, vagy én olvasok-e túl sok ilyet és már rááll az agyam… Nem tudom. Kezdő krimiolvasókat biztos, hogy meglep.
Mindent összevetve jó élmény volt, kíváncsi vagyok a folytatásokra, mert látom benne a potenciált. A függővég is arra enged következtetni, hogy van itt még valami. Remélem, hamarosan kiderül, mi.