Hundratvå år av ensamhet by Joakim Pirinen


Hundratvå år av ensamhet
Title : Hundratvå år av ensamhet
Author :
Rating :
ISBN : 9189015452
ISBN-10 : 9789189015456
Language : Swedish
Format Type : Paperback
Number of Pages : 173
Publication : First published May 6, 2021

Joakim och Susanne bestämmer sig för att ­flytta isär efter ett ­antal stormiga gräl. En ­känsla av frihet infinner sig. Men i samma stund som dörren smäller igen efter den före detta sambon öppnas den och ensamheten gör entré. Ensamheten förpestar Joakims tillvaro och har inga planer på att lämna honom i fred.

Ensamheten är också närvarande hos kommissarieparet Runge och Wrange, Den allvarsamma löken, Humbert, Eskil Erlandsson och i Döda parets Lidingövilla. När Mamma Küster dör och kommer till himlen är det också tomt. Hon gör som hon alltid har gjort, hon börjar städa ensam.

"Hundratvå år av ensamhet" är Joakim Pirinens ­tjugonde bok. Serierna är tecknade under 2020 och präglade av den stämning som hemmajobbande, självkarantän och avståndstagande för med sig. Boken släpps i samband med Joakim Pirinens sextioårsdag.


Hundratvå år av ensamhet Reviews


  • "Robert Ekberg"

    Oväntat tråkiga ordvitsar, oväntat kul allvar. Eller oväntat och oväntat, det är väl som det är. Förförväntan är en förförisk förförståelse. Om det vore ett ord.

  • Andreas Mars

    2019 skulle serieskaparen Joakim Pirinen göra en utställning på Seriegalleriet i Stockholm. Joakims tänkta titel på utställningen var ”40 år av ensamhet” vilket skulle alludera på Gabriel García Márquez bok Hundra år av ensamhet. ”Äh!”, sa Seriegalleriets ägare Markku Haapala. ”Sånt där känner bara du till…och hon” och så pekade han ut genom fönstret och då cyklade Ebba Witt-Brattström förbi galleriet.

    Utställningen fick istället namnet ”Europas sjuke man” men den Márquez-inspirerade titeln överlevde, genomgick en metamorfos och blev slutligen namnet på Pirinens 20:e seriebok (utgiven på Kaunitz-Olsson): Hundratvå år av ensamhet. Det mesta av boken tecknades under det första pandemiåret 2020 då många tvingades brotta med ensamheten inklusive Pirinen själv, men i hans fall bidrog den istället till en sällsynt skaparro. Pirinen hade länge velat göra en bok om ensamhet och resultatet blev en bok bestående av ett antal kortare och längre serier som utforskar detta tillstånd på ett lekfullt och genialt sett, fullt av den mörkaste humor och drama. Fokus är dock inte så mycket på den trevliga, självvalda ensamheten utan den ofrivilliga samt den värsta av dem alla: ensamheten i en relation.

    Vitsiga anagram, ordlekar, minimalistiska experiment, politiska skämt och dekadenta dråpligheter trängs med längre serier, där bland annat Pirinens figurer Döda paret dyker upp, och som läsare är det bara att spänna fast sig och njuta av denna underbara bergochdalbana som spänner över hela känsloskalan, alltifrån hejdlöst gapflabb till den djupaste ångest. Jag älskade hela boken från början till slut men kommer särskilt att minnas ensamheten som fysisk gestalt, allegorin över flyktingströmmen till Europa, tidsmaskinberättelsen, de äldre äldre gummorna som reflekterar över sina gångna liv och den bästa av dem alla: ”Vilse i ett ofullbordat andetag”, där Lisa vaknar upp en dag och upptäcker att tiden går alldeles för fort. Den sorgligaste serien är den självbiografiska berättelsen om faderns bortgång under 2020 där Pirinens sedvanliga detaljrikedom bytts ut mot brutal svart-vit minimalism.

    Hundratvå år av ensamhet är utan tvekan 2021 års bästa svenska seriebok där Joakim Pirinen visar vilken genial serieskapare han är, både när det gäller genrer, grafisk uppfinningsrikedom, uttryck och känslor. Svensk seriekonst levererad av en sann mästare!

  • Anna Wallman

    Älskar ironin men har lite svårare för bilderna. Texten är också ganska svårläst, särskilt om man läser många sidor i taget. Men som sagt. Ironin. Satiren. Läsvärt!