قرن بیستم (ایدئولوژی‌های خشونت) by Ernst Nolte


قرن بیستم (ایدئولوژی‌های خشونت)
Title : قرن بیستم (ایدئولوژی‌های خشونت)
Author :
Rating :
ISBN : -
ISBN-10 : 9786002783653
Language : Persian
Format Type : Paperback
Number of Pages : 208
Publication : Published January 1, 2019

در این کتاب بسیاری از اندیشه‌ها و تزهای نولته به صورت بسیار مختصر آمده است که برای آشنایی با اندیشه‌های نولته می‌تواند درآمد مناسبی باشد. این کتاب پرسش‌هایی را ایجاد می‌کند که برای یافتن پاسخ‌های آن در مرحله بعد می‌توان به سراغ دیگر آثار اصلی نولته رفت. همچنین این کتاب به تاریخ قرن بیستم از دیدگاه ایدئولوژی‌های خشونت‌طلب یا آماده خشونت می‌پردازد. یعنی بیش از همه دو ایدئولوژی بلشویسم و ناسیونال‌‌سوسیالیسم. انتخاب این چشم‌انداز به هیچ عنوان رویکردی نامعمول نیست. بلکه برعکس، باید اذعان کرد که نگاه تاریخ‌نگاران وقتی به موضوع قرن بیستم می‌پردازند، اتفاقاً بر همین مسئله متمرکز می‌شود.


قرن بیستم (ایدئولوژی‌های خشونت) Reviews


  • Mia

    .
    نمیدونم چقدر به اتفاق‌ها و تاریخ قرن ۲۰، قرنی که اثراتش هنوز روی تاریخ و جهان قابل مشاهده هست، فکر کردی! در هر صورت این کتاب بهت کمک میکنه که بتونی عمیق‌تر از دید ایدئولوژی‌ها که تو کتاب بهش پرداخته شده، این قرن رو بررسی کنی.
    .
    این کتاب حاصل نظرات مختصر نوتله و درس گفتارهایی هست که در دهه ۱۹۹۰ برای دانشگاهی‌ها و علاقمندان در شهر رم منتشر کرده.
    ارنست نولته، تاریخ‌نگار و متفکر آلمانی، در این کتاب سعی نکرده که تاریخ قرن ۲۰ رو بازگو کنه. این قرن رو از دیدگاه ایدئولوژی‌های خشونت که شامل #بلشویسم و #ناسیونال_سوسیالیسم  هستن.
    نگاه نوتله به #ناسیونال #سوسیالیسم آلمانی به عنوان واکنشی رادیکال فاشیستی به بولشویسم روسی هست و جنگ نژادی هیت*لر را برابر با نبرد طبقاتی است*الین می‌دونست!
    به غیر از پیشگفتار و مقدمه، شامل ۵ بخش هست: نظام #لیبرال اروپا، مراحل آغازین جنگ داخلی اروپا ۱۹۱۷-۱۹۴۵، نخستین نظریه‌ها درباره #بلشویسم ، #فاشیسم و #توتالیتاریسم ، استالی*نیسم و هیت*لریسم به مثابه رژیم و در #جنگ_جهانی دوم و چشم انداز دوران پس از ۱۹۴۵ و لحظه پایانی.

    کتاب با تعریف و شکل‌گیری نظام #لیبرال_اروپا شروع میشه. از نظر نوتله یک مرکز سیاسی که کارش سامان دادن به همه‌ی جهات زندگی باشه در نظام‌های لیبرال وجود نداره.
    این نظام در قرن ۲۰، که به نظر من مهترین قرن از نظر تاریخی هست، به تکامل رسیده و امروزه هم از تفاوت‌های شاخص ملی و حکومتی خالی نیست. کلا میشه گفت که تا پایان سده‌های میانی در کشورهای بزرگ لروپا جامعه‌ای شکل گرفت که کلیسا در برابر قدرت حکومت، مدعی جایگاهی مستقل بود.
    از نظر نوتله جنگ‌های داخلی اروپا، زمینه‌ساز پیدایش فاشیسم، بلشویسم و توتالیتاریسم بوده.

    ⛔ اگه پیش‌زمینه‌ای در مورد فاشیسم، است*الین و هی*تلر ندارید خواندن این کتاب برای شما سخت میشه. در این کتاب با اصطلاحات جدیدی آشنا میشید. از ناپلئون سوم تا ماجرای دریفوس هم در این کتاب گفته شده.
    با ترجمه مشکلی نداشتم. فقط چون کتاب سختی بود به تمرکز بیشتری نیاز داشت. اگه فکر می‌کنید چون مطلب اصلی زیر ۲۰۰ صفحه هست و میتونید زود تموم کنید سخت در اشتباهید.

    .
    ‌.
    امتیاز من از پنج:  ۳
    امتیاز Goodreads از پنج: ۳.۷۲
    .
    مشخصات کتاب من:
    #ایدئولوژی_های_خشونت_قرن_بیستم
    نویسنده: #ارنست_نولته
    ترجمه: #مهدی_تدینی
    انتشارات: #نشر_ققنوس
    چاپ پنجم: ۱۴۰۲
    ۲۰۷ صفحه

  • Mohsen panahi

    نولته در این کتاب، در پی فهم راست افراطی و چپ افراطی به گونه‌ای در رابطه با هم است. فاشیسم موسولینی و فاشیسم افراطی هیتلر، در کتاب نولته به صورت واکنشی به انقلاب بلشویکی و وحشت لنین و استالین به وجود آمده‌اند. شرایط ترسیم شده در کتاب این است که فاشیست‌ها، کارآمدی و توان نظام لیبرال اروپایی را در مقابله با سوسیالیسم شوروی و انقلاب‌های سوسیالیستی «که از نظر بلشویک‌ها مثلا در آلمان قریب‌الوقوع بوده»، ناکافی می‌دانستند. اما در نهایت، طبق گفته‌ی نولته، این نظام به ظاهر ضعیف لیبرال اروپایی‌ست که قدرت مقابله با فاشیسم و سوسیالیسم را دارد.

    نولته در کتابش بر لیبرالیسم اروپایی به عنوان یک فضای اجتماعی و سیاسی تاکید دارد و آن را می‌ستاید.
    فضایی که فکر می‌کنم 3 خصوصیت آن در این کتاب اهمیت دارد:

    1. در نظام لیبرال، نیروها و اندیشه‌های مخالف و متخاصم همزمان حضور و جدال همیشگی دارند اما نمی‌توانند یکدیگر را نابود کنند.

    2. انقلاب‌هایی که در این فضا رخ می‌دهد همیشه ناتمام است. همین هم به تکامل نظام لیبرال کمک کرده. یعنی شما برای یک هدفی یک قدم برمی‌دارید و بعد از مدتی متوجه میشوید می‌توانید «یا باید» دو سه قدم دیگر هم بردارید. نولته می‌گوید نظام لیبرال، زمینه‌ و توانایی برداشتن گام‌های بعدی را در خود فراهم می‌کند.

    3. این «فضا»، استعداد ابراز و تحقق «هسته‌های عقلانی» چپ و راست را در خود دارد.

  • Alireza Saberi

    Although the book was very detailed, it had lots of unnecessary information such as: quotes from common citizens without academic degrees (or at least it wasn't mentioned), quoting people whose names weren't mentioned, etc. The conclusion was also biased against libertarianism.

  • Reza

    این کتاب دیدگاه خوبی درباره شرایط سیاسی قرن بیستم میده، همون‌طور که از آثار ارنست نولته انتظار میره بیشتر کتاب تاریخیه و بیشتر از این که سعی کنه فلسفه‌بافی کنه، شرایط رو توضیح میده. از این میگه که چی شد که فاشیسم و کمونیسم و مخصوصا بلشویسم به اون مرحله رسیدن و چی به سر لیبرالیسم اومد و طیف‌های سیاسی مختلف اون زمان چه دیدگاهی نسبت به هم داشتن و حتی ارتباط بین طرف‌های درگیر جنگ جهانی اول و دوم و باورهاشون رو هم بررسی می‌کنه. نولته شاید مظلوم‌ترین تاریخ‌پژوه معاصر باشه، همون حرف‌های هانا آرنت رو زد که اون یهودی‌کشی‌ها در قرن بیستم بی‌همتا نبودن ولی شدیدا بهش حمله شد و کنارش زدن. هرچند حمله‌هایی هم به خودت هانا آرنت شد ولی به‌خاطر یهودی بودنش شاید اون‌قدر مورد بی‌مهری قرار نگرفت چون به هر حال می‌تونست بگه خودم اینا رو دست اول تجربه کردم. ولی با وجود بی‌مهری‌هایی که به نولته شد اعتبار حرف‌هاش اصلا کم نمیشه و از یه دید کاملا بی‌طرفانه همه چیز رو بررسی می‌کنه.