Viața și Opera by Cristian Tudor Popescu


Viața și Opera
Title : Viața și Opera
Author :
Rating :
ISBN : 9734664778
ISBN-10 : 9789734664771
Language : Romanian
Format Type : Paperback
Number of Pages : 288
Publication : First published November 1, 2016

„Cristian Tudor Popescu a debutat cu un volum de proze S.F. in 1987, a continuat cu proza, in linii mari, realista dupa 1989 si s-a facut remarcat in mod deosebit cu editorialele din Adevarul, veritabile pamflete politice, intr-un stil transant si savuros. Viata si Opera e o culegere de proze scurte, in mare parte, care s-ar fi putut intitula, daca nu era atit de potrivit titlul ironic pus de autorul insusi pe coperta, Momente si schite. Gratie unui spirit fundamental caragialian. Semnificativa este si deosebirea dintre lumea lui Caragiale si aceea a lui C.T.P. Locul micilor si mijlociilor burghezi Mitica si compania il iau personaje din stratul de jos al societatii, atit aceea dinainte de 1989, cit si aceea de dupa. Oameni banali, cei mai multi, niste amariti, citiva mahari facuti din mucavaua tranzitiei, vorbind fiecare pe limba lui, care ii caracterizeaza la fel de bine precum ii caracteriza limba lor pe Miticii lui Caragiale. Sint in culegere si amintiri, nu tocmai duioase, mizind pe un inteles simbolic, reportaje pline de haz, chiar daca avind subiecte deloc vesele, portrete in tuse puternice, ba chiar si recenzii literare, bunaoara, nimicitoarea analiza a poeziei cu efect sporitor de drojdie a unui fost prim-ministru sau aproape socanta radiografie a scrisorilor adresate Veronicai Micle de catre Eminescu, in care C.T.P vede un personaj curat caragialian, la fel cu acelea din Momente, dar fara a-l lua in deriziune, ci privindu-l ca si cum ar juca in mod constient acest rol.
De cit talent si cit umor are C.T.P. in prozele scrise de peste doua decenii incoace, unele inedite, cititorii isi vor da singuri seama, citindu-l. Lectura placuta!” (Nicolae Manolescu)


Viața și Opera Reviews


  • Andrei Mocuţa

    Senzația generală e de carte-ghiveci. Ceva mai mult de un sfert dintre texte sunt foarte bune, marcă înregistrată CTP, dar prea multă umplutură. Cel puțin în volumul ăsta (pentru că am mai citit de el „Filmar” care e absolut delicios) mi se confirmă o impresie mai veche, și anume că există o diferență (chiar discrepanță) între intervențiile televizate ale gazetarului și culegerile de texte pe care le adună din când în când între copertele unei cărți. Prefer oricând cinicul și capul limpede din fața camerei de filmat decât scriitorul pe hârtie. CTP rămâne, până la urmă, un orator. O selecție mai riguroasă ar fi ridicat nivelul acestei cărți.

  • Alexandru Lamba

    Ultimele texte m-au nimerit în plin. Rămân la părerea că e foarte multă umplutură în carte, probabil că o medie (pe care nu am de gând să o fac, din simplul motiv că nu mă pot decide cum să o ponderez) ar reduce numărul de steluțe, dar sunt acolo câteva texte superbe, ca povestea despre India, ca eseurile despre Eminescu și William Shakespeare sau ca ultimele calupuri, cele care analizează dogma creștină și nu numai, pe care le-am simțit profund. Și, da, sunt subiectiv, mi-a plăcut mult să-mi citesc propriile cugetări în legătură cu dogmatica religioasă, puse în ordine de CTP.

  • Bogdan Teodorescu

    Interesting. Not much to say. Some texts were very abstract, still thinking :)). But overall interesting book, coming from a man I will forever appreciate for his mind

  • Anatol Cerbari

    O serie de proze scurte minunate, care dăruiesc noi moduri de a privi lumea, cu referire la diverse teme precum arta, moartea, creştinismul sau pur şi simplu evocând situații hazlii sau cu sens profund din viața autorului. În orice caz fiecare text poartă un mesaj, uneori uşor descifrabil, alteori codificat, transformând textul într-un rebus incitant. Pe alocuri rămâi copleşit de frumusețea scrierilor, având impresia ca stai în fața unei poezii în proză. Un lucru deosebit, pe care îl discernem în mai multe momente de-a lungul lecturii şi care merită învățat, e felul în care CTP descoperă farmecul unor lucruri, în aparență simple şi banale, dar care explorate printr-un joc al minții îşi arată tainica esență.

  • Gruia

    „Este ca Caragiale” zice în bref Nicolae Manolescu pe coperta 4. Nu chiar, e un momente și schițe acru, cu un CTP sarcastic și introspectiv, mai degrabă posomorât decât amuzant. Cartea nu urmează o linie tematică a moravurilor, umoristică. Este o tocăniță cu panseuri despre creierul ateu, ode unui automobil, teorie matematică și multe ironii despre evenimente curente care prindeau bine la cald, dar acum sunt marfă perisabilă. Am parcurs greu cartea și fără tragere de inimă. Se încheie cu 30 de pagini de critică excelentă a demențelor din Vechiul Testament și cu o comparație a recrutării prin șantaj folosite de biserica creștină, de Securitate sau de organizațiile mafiote.

  • Florin

    Probabil că în mintea lui Cristian Tudor Popescu este cam la fel ca în mintea lui Malkovich: sumbru.

    Citind cartea, senzația generală a fost a unui dezgust total, poveştile unui om ce nu lasă speranței nicio şansă, în care totul, dar absolut totul îşi poate găsi explicații reci.

    Oricum, ultima parte este dedicată unor reflecții asupra paradoxurilor religiei iudeo-creştine, cu un zoom asupra lui Iisus.

    Despre omul CTP, ced că pentru el mintea a reprezentat cea mai folosită unealtă de supraviețuire: e ascuțită bine şi disecă adânc.

  • MarianP

    Mie mi-a dat un mic imbold in a trata altfel relațiile cu cei din jurul meu: direct, franc și totuși diplomat. CTP ma inspira încă de dinaintea descoperirii acestei cărți.
    Au fost tablouri care nu ma reprezentau așa ca am avut și momente in care nu m-am contopit cu povestea.
    Îmi place și as reciti-o.

  • Valentin

    some of the short stories are really really good, creative and fun.
    other not so but overall a nice reading that will help you understand better Romanian sub-cultures

  • Ana Schiopu

    I like CTP' style so i also liked this one, even though some of the short stories are from his previous books. I found it though that his opinions are very realistic and well written, well documented! Good read.