Tegen de islamisering van onze cultuur: Nederlandse identiteit als fundament by Pim Fortuyn


Tegen de islamisering van onze cultuur: Nederlandse identiteit als fundament
Title : Tegen de islamisering van onze cultuur: Nederlandse identiteit als fundament
Author :
Rating :
ISBN : 9022983382
ISBN-10 : 9789022983386
Language : Dutch; Flemish
Format Type : Paperback
Number of Pages : 110
Publication : First published May 14, 2012

De publicatie in 1997 van het boek Tegen de islamisering van onze cultuur, waarin Pim Fortuyn het drama van de multiculturele samenleving en de achtergronden van de uiterst moeizaam verlopende integratie behandelde, bracht een storm van - gemengde - reacties teweeg. Naast beschuldigingen van racisme en onverdraagzaamheid viel de auteur een brede - openlijke dan wel stilzwijgende - steun ten deel, omdat de feiten nu eenmaal feiten zijn en op den duur niet meer te loochenen zijn.
De kern van Fortuyns betoog is dat de cultuur van de islam haaks staat op de waarden en normen van de moderne westerse samenleving. Hij pleit voor een krachtige dialoog tussen beide culturen om zo te komen tot wederzijds begrip. Met het woord als enige wapen.
Vandaar dat in deze geheel geactualiseerde en herziene uitgave van het boek, waarvan de boodschap met name na de aanslagen van 11 september 2001 op doelen in de Verenigde Staten zeer actueel is, plaats is ingeruimd voor een uitgebreide reactie van imam Abdullah Haselhoef.


Tegen de islamisering van onze cultuur: Nederlandse identiteit als fundament Reviews


  • Danny

    Dit boek strookt totaal niet met wat ik anderen heb horen beweren over Fortuyn's gedachtegoed. Niet per se goed geschreven, maar zeker het lezen waard.

  • Daniel1974nlgmail.com

    Hij beschrijft eerder een patstelling en geeft aan waar de westerse cultuur anders is dan de Islam. Hoe die samenleving alleen precies Islamiseert is in het boek niet uiteengezet. Als zodanig is de titel nogal misleidend.

  • Robin

    Saai 😴

  • Luca

    Interessant leesvoer, uitgesproken en dapper. Een stuk genuanceerder dan hoe Fortuyn destijds werd afgeschilderd in de media en door generatiegenoten. Hij is niet bang om problemen te benoemen; duidt de situatie in internationale context (bijv. hoe Nederland in dat opzicht verschilt van een Frankrijk waar de problemen in de banlieus vele malen groter zijn); en oppert mogelijke oplossingen (waar ik me overigens lang niet altijd in kan vinden).

    Opmerkelijk is zijn voorspelling dat als er niks zou gebeuren tegen het opbroeiende fundamentalisme in de Franse banlieus, het daar nog eens extreem uit de hand zou gaan lopen. Helaas heeft Fortuyn daarin gelijk gekregen. Al met al genoeg om over na te denken.