Velerim si Veler Doamne/ Floare de Otel by Victor Ion Popa


Velerim si Veler Doamne/ Floare de Otel
Title : Velerim si Veler Doamne/ Floare de Otel
Author :
Rating :
ISBN : -
Language : Romanian
Format Type : Paperback
Number of Pages : 412
Publication : First published January 1, 1958

Piesa de rezistenta a scrisului lui V. I. Popa romanul Velerim si Veler Doamne, care nu e decat o „poveste de ample resurse lirice" (V. Mandra), se remarca prin tema abordata (frecventata, intrucatva, si de alti autori), prin cateva caractere bine conturate - Mos Petrache Sava, mai ales, dar si Elefterescu si, dincolo de unele mici inadecvari, chiar Manlache Plesa - prin stiinta dialogului si, desigur, printr-un anume parfum al limbii, specific povestitorilor moldoveni. Povestitor excelent, Victor Ion Popa transmite niste adevaruri de viata, sondand ascunzisurile sufletului taranesc, precum si misterele unei anumite metarealitati, mai putin explorate anterior. Prin toate acestea scriitorul reuseste sa mentina treaz interesul cititorului contemporan, sa raspunda exigentelor sale de lectura.

Din examenul trecut în tranşee (in timpul razboiului, V. I. Popa participa la luptele de la Marasti si Oituz) se naşte romanul Floare de oţel, un omagiu nenumăratelor jertfe şi suferinţi îndurate de ostaşii români.


Velerim si Veler Doamne/ Floare de Otel Reviews


  • Cristina Pana

    Am mai spus-o, dar repet: imi place foarte mult cum scrie Victor Ion Popa!!! ♥♥♥
    "Velerim si Veler Doamne" m-a tinut cu sufletul la gura de la inceput pan la sfarsit, ceeea ce nu s-a mai intamplat cam de multicel. Povestea este foarte bine scrisa, fluida, surprinzatoare, nu se impotmoleste in monologuri sau in descrieri lungi si plictisitoare si impleteste cu mare usurinta povestea de dragoste (profunda, sfasietoare, trainica) cu povestea politista (dramatica, suprinzatoare, plina de suspans si neprevazut). Personajele sunt realistice dar intre ele se leaga sentimente puternice de dragoste/ura/prietenie/frica si trec prin intamplari fantastice, cu deznodaminte neasteptate.
    "Floare de otel" este un jurnal de razboi, scris la persoana intai, in care umorul negru este la el acasa. Mor oameni, bubuie tunuri, suiera gloante, curge mult sange, cu toate acestea soldatii nu se transforma in masini de lupta, ci raman oameni, oameni care glumesc, oameni care fumeaza, oameni care rad, oameni care vor sa ramana in viata, oameni care mor.
    Recomand aceasta carte!!! Merita citita!!! ♥♥♥