Başka Dünyalar Mümkün by K. Murat Güney


Başka Dünyalar Mümkün
Title : Başka Dünyalar Mümkün
Author :
Rating :
ISBN : 9754343381
ISBN-10 : 9789754343380
Language : Turkish
Format Type : Paperback
Number of Pages : 248
Publication : First published January 1, 2007

Bilimkurgu, ütopyalar ve siyaset üzerine dünyaca ünlü bilimkurgu yazarları ve edebiyat eleştirmenlerinin kaleme aldığı makaleleri bir araya getiren Başka Dünyalar Mümkün, Türkiye’de ve dünyada ilk defa Ursula Le Guin’den Philip K. Dick’e, H. G. Wells’ten Isaac Asimov’a, J.G.Ballard’dan Samuel Delany’e, Stanislaw Lem’den Frederic Jameson’a edebiyat ve felsefenin büyük ustalarını bilimkurgu teması etrafından bir araya getiren bir kitap. 2002-2005 yılları arasında Türkiye’nin tek bilimkurgu dergisi olarak bilimkurguyla çağdaş siyaset ve felsefe arasındaki ilişkiye yaptığı vurgu ile dikkat çeken Davetsiz Misafir yazar ve çevirmenlerince hazırlandı. Başka Dünyalar Mümkün kitabında yer alan makaleler dört ana başlık altında toplanıyor. Bunlar sırasıyla "Bilimkurgunun Tanımlanması", "Ütopyalar ve Ütopyacılık", "Philip K. Dick’in Dünyası" ve "1980 Sonrası Çağdaş Bilimkurgu ve Siberpunk". Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmış bilimkurgu dergileri ve ABD’de yayımlanan bilimkurgu dergileri üzerine tanıtıcı yazılardan oluşan iki kısa ek bulunuyor.


Başka Dünyalar Mümkün Reviews


  • Özgür Tacer

    "Başka Dünyalar Mümkün", bilimkurgunun önde gelen yazarlarının önemli makale ve röportajlarından yapılmış bir derleme olmasıyla değerli. Metinlerin çeviri ve düzenleme kalitesi de oldukça yüksek. Türe ilgi duyanların mutlaka edinmesi gereken bir derleme. Özellikle Ütopyalar ve Ütopyacılık başlığı altındaki makale ve söyleşiler etkileyiciydi.

    Diğer yandan, kitapta Donna Haraway'in Siborg Manifesto'suna ilişkin bir makale yer alırken makalenin kendisinin bulunmamasını pek anlayamadım. Bir de Asimov'la yapılmış röportajın da çok iyi bir seçim olmadığını, yazarın bundan çok daha kapsamlı ve doyurucu pek çok makalesinin dolaşımda olduğunu not etmem gerek.

    Son olarak, detay gibi görünse de önemli: Derleyenin sunuş yazısında Asimov, A.C. Clarke gibi bilimkurgunun altın çağı yazarlarına ve Star Trek dizisine ilişkin yönelttiği eleştiriler bu yazarları ve diziyi yeterince tanımayanların sıklıkla öne sürdüğü, pek gerçekle bağdaşmayan ve yanlışlanması kolay önermeler. Bu yazarların ve dizinin elbette eleştirilecek çok yanı mevcut ama bu alanlarda argüman üretmeden daha iyi araştırmak ve ne yazdığını bilmek de gerekli.

  • Burak Emiralp

    2007 yılında Siberpunk'a dair bir araştırma kitabı yoktu, o yüzden o zamanlar çok güzel gelmişti.

    Hala da önemli, konuya ilgisi olanların okumasını önerdiğim bir eser...