Velerim si Veler Doamne by Victor Ion Popa


Velerim si Veler Doamne
Title : Velerim si Veler Doamne
Author :
Rating :
ISBN : -
Language : Romanian
Format Type : Paperback
Number of Pages : 220
Publication : First published January 1, 1933

Manlache Preda se întoarce în satul său după câțiva ani de stat la ocnă. Toți sătenii se uită la el ca la un ciumat, toți se feresc de el deși omul este harnic, cinstit și serios. Dar nimic nu șterge din mintea oamenilor pata închisorii. Așa că atunci când are loc o crimă cu jaf prin apropiere, toți se gândesc imediat la Manlache iar el, știind perfect cum funcționează sistemul judiciar românesc, nu mai așteaptă să se dezvinovățească, fuge pur și simplu. Ceea ce nu face decât să întărească convingerile tuturor că omul era vinovat.

Un roman polițist în care un personaj trebuie să găsească criminalul înaintea poliției pentru a se putea dezvinovăți. Un roman în care nu neapărat misterul polițist este în prim plan, ci umanitatea profundă a unui om chinuit cu asupră de măsură și care a ales să nu se înrăiască și să rămână cinstit până la capăt.


Velerim si Veler Doamne Reviews


  • Constantin

    O dramă rurală de calitate, un roman convingător, un clasic al genului care impresionează prin originalitatea limbajului, estetica descrierilor, pitorescul personajelor și narațiunea captivantă. Dacă romanul vă este necunoscut, este posibil, totuși, să fi văzut ecranizarea. În "Osânda", Sergiu Nicolaescu a măcelărit cartea cu scenariul său, dar a făcut-o cu dibăcie (filmul este unul dintre cele mai bune). A reușit să facă, dintr-o dramă etno, un manifest social numai bun pentru propaganda politică a epocii: țăranul Manlache Pleșa, criminal fără voie, a fost transformat în răsculatul de la 1907, prototip al ucigașului de boieri.
    Ah, și "Grijania ei de lume" este, de fapt, "Anafura ei de viață".

  • Cătălin Alexandru

    Dupa dealul cela mare,
    Rasarit-a mandrul soare,
    Dara soare nu era,
    Ci lacas de manastire,
    Cu pereti de alamaie,
    Si cu poarta de tamaie...
    Velerim si Veler Doamne...

  • Dumitru Stoica

    Numele cartii vine de la un cantecel, pe care initial il canta un baietel. Este un laitmotiv un, cantecel care se repeta de-a lungul cartii. Un fel de vai de mine Doamne sau vai si-amar de mine! Cel putin eu asa l-am perceput.

    Ne este prezentata povestea lui Manlache Plesa, un soi de Goliat local ce locuieste in Calmatui. Este un om cu o reputatie fioroasa. In ciuda dimensiunilor, este un om calm si linistit. A fost insa la ocna fiindca ar fi ucis un om. Acesta fusese amantul sotiei insa nu de asta il ucisese neaparat.

    Intors in sat, se angajeaza paznic de noapte la conacului boierului Leon. Il cam sperie si pe acesta insa acesta desi se teme, il tine in slujba. Nu prea are de ales, nevasta-sa il place insa ca de obicei cum se intampla cu fostii detinuti, nimeni nu mai are incredere completa in ei.

    –Adevarat, cucoana, pacat, cum ati zis! Si de buna sama, ii pacat mai mare decat credeam eu… daca nu-i destul ca l-am platit cu zece ani de ocna…


    http://scriitoriromani.info/despre-ve...

  • David

    A very good book! Don't judge it by it's author, name or popularity! Just read it! Lost of diamonds hide in the dust

  • Maerwynn_Aisling

    Cartea asta m-a facut sa plang! La final! Mi-a placut foarte mult.

  • Mircea Stoica

    L-am citit cand eram mai tanar. M-a impresionat nespus. Este un roman de exceptie, il recomand cu caldura.