Planetarium by Cristian Tudor Popescu


Planetarium
Title : Planetarium
Author :
Rating :
ISBN : -
ISBN-10 : 9786069268735
Language : Romanian
Format Type : Hardcover
Number of Pages : 198
Publication : First published January 1, 1987

„Mult gustat a fost pitorescul exotic «american», etalat parca sfidator si provocator in contextul epocii […], gestul indraznet si subversiv de a musca din plin si cu pofta din fructul oprit…” (CORNEL ROBU, Scriitori romani de science-fiction, 2008)

„Cassargoz este un SF dur, coltos, anticipand situatii de agresiune asupra omenescului […], strabatute in majoritatea lor de o «furie» a relatarii ce induce tensiune in temele si motivele vehiculate” (MIRCEA OPRITA, Anticipatia romaneasca, 1994, 2003)


Planetarium Reviews


  • Andrei Mocuţa

    Ciberiada - versiunea românească.
    Sau: CTP - al treilea frate Strugațki.

  • Lore

    O colectie de povestiri SF originale, unele mai tehnice, altele mai putin. Insa fiecare deosebita in felul ei. Printre preferatele mele se numara Cassargoz; Imposibilul probabil; Pseudonia si Omohom.

  • Cornel Diaconu

    Recitita, la aproape 30 de ani fata de prima incercare, cartea inca isi pastreaza farmecul.
    Si inca vad povestirea Cassargoz ca fiind cea mai buna. Desi, cumva, am senzatia ca autorul insusi nu ar nominaliza-o tot pe aceasta...
    Cumva chiar am senzatia ca a fost si ecranizata asa de puternic vizuala este; sau, macar, asa mi-a ramas mie in minte.

  • Socrate

    Generaţia 0. MARK cel mintos
    MARK e mare şi prost ca un brontozaur şi, tot ca acesta, nu bagă de seamă dacă-i moare o bucată din imensul său trup. Clănţăne mereu din relee şi comutatoare de teama oamenilor cu şurubelniţe şi ciocane de lipit, care sunt mai tot timpul călare pe el. În scurtele perioade când mai şi funcţionează, face o adunare în 0,3 secunde şi o înmulţire în 5,7. Înghite orice i se dă, dar nu e în stare să digere decât foarte puţin, aşa că face des indigestii. Fiind o fire simţitoare, îl mâhnesc interjecţiile şi expresiile absolut neştiinţifice, dintre care cea mai dureroasă este: „Mai bine ne luam nişte abace”.
    TOŢI ÎMI SPUN CĂ SUNT PROST. ŞI NICI MĂCAR NU POT SĂ PL NG.
    Generaţia 1. ENIAC Artileristul şi MANIAC Tatăl Bombei
    ENIAC e deja mult mai isteţ. Are tuburi electronice, ştie să tragă cu tunul, calculează cu precizie traiectorii balistice pe poligonul de artilerie Aberdeen, are şi ceva memorie, puţind ţine minte până la 27 de cuvinte. E însă foarte sensibil, face des temperatură. Cu toate acestea nu se poate compara cu MANIAC: Mathematical Analyser Numerical Integrator and Computer, fiul Doctorului Miracol John von Neumann şi tatăl matematic al primei bombe termonucleare, care e în stare să memoreze 40000 de biţi, să respingă sau chiar să corecteze ceea ce nu-i place.
    SUNT PUS SĂ FAC TOT FELUL DE CALCULE COMPLICATE. OARE LA CE-OR FI FOLOSIND?